Våldtäkter och bäverbett

När man tittar in snabbt på Aftonbladets hemsida så får man ett så brett utbud av "nyheter" att jag blir illamående. Det mest fantastiska är att de blandar in bloggare och deras åsikter i många frågor. En artikel handlar om våldtäkt och en annan om vad sveriges bloggare tycker om våldtäkt. Människor som aldrig haft något att göra med rättsväsende (i alla fall inte från lagstiftande sida) uttalar sig om vad de tycker är självklart i olika våldtäktsfall och gör inavlade jämförelser med att krocka med kundvagnar i affären. Alla de som faktiskt skulle kunna tillföra något till diskussionen håller sig så klart så långt borta de kan från den här sortens cirkus, så det är lätt att få uppfattningen att hela sverige består av svagbegåvade viktigpettrar. "Men om du kör fort så kan du krocka och om du har på dig slampiga kläder så kan du bli våldtagen. Då får du skylla dig själv." Ja, kukhuvud, du har precis lyckats göra en jämförelse mellan två företeelser som helt saknar likheter. En våltäkt är ingen olycka för det första. Det finns en agent med samma moraliska och legala skyldigheter som du och jag som bestämmer sig för att bryta mot en annan människas samtliga rättigheter i en våldtäkt. Nästan oavsett hur du ställer upp ett exempel för en bilkrock så kan du inte komma i närheten av något liknande. Det närmsta skulle kanske vara en hypotetisk situation som går ut på att någon kör på en fotgängare med sin bil för att fotgängaren har fula kläder och då undrar jag hur många som skulle skylla på fotgängaren. Sedan blandar någon annan pantskalle in den gamla hederliga kritiken mot att det är så svårt att få våldtäktsmän/våltäktskvinnor dömda. "Har du våldtagit någon så är du skyldig, punkt slut." Ja, exakt så enkelt är det. Det kan inte vara så att dessa fall ofta är så svåra att bevisa på ett rättssäkert sätt att många släpps? Eller ska vi tillämpa Dwights tankegång, att man hellre har hundra oskyldiga i fängelse än en skyldig som går fri? Eller ska man alltid lita på kvinnors ord? De flesta kan hålla med om att det har straffat sig för många genom tiderna att göra det. Människors "sunda förnuft" är en lika bra grund i dessa frågor som en skål med morötter. Det är mycket deprimerande att det publiceras fler dumma åsikter från svensson än förklarande intervjuer med utbildade fackmänniskor. Jag antar att det beror på att det är svensson som köper tidningarna och svensson orkar inte läsa riktiga artiklar. Svensson vill bara läsa vad andra svenssonar skrivit för det är lättförståeligt och idioterna håller ofta med varandra så att klyschor gällande moral och lag kan växa. Jag kan inte heller komma med några sanningar i denna komplicerade debatt, det enda jag kan göra är att dikvalificera argument och komplicera en förenklad debatt. Allt detta gör mig arg och ledsen.

Därför blir man så glad när man sedan läser om en fyraårig flicka som blivit anfallen om en bäver. Pappan filmade attacken, så jag hoppas att detta dyker upp på youtube. När pappan sedan släppte kameran och försökte rädda sin dotter så slängde sig bävern över honom i stället. Både flickan och pappan dog och bävern fick hepatit från pappan. För den som sett bävertänder är detta inget konstigt. De är enorma.  Kolla aftonbladet idag. Jag hoppas verkligen att detta kommer att tas upp i vargdebatten. De som är så rädda för vargen, som så vitt jag vet aldrig anfallit någon, kommer ju med all rimlighet att vilja utrota de djur som faktiskt är farliga. Bli inte förvånade om ni ser folkhopar med facklor och högafflar nu i dagarna. Det är förmodligen bara dalslänningar som hittat en ny hackkyckling: Bävern.

Förmodligen innehåller bävertexten mer användbar information än hela sveriges offentliga våldtäktsdebatt sammantagen. Vems fel är detta? Aftonbladets? Pöbelns? Min gissning är som vanligt skolan. Om människor fick lära sig grunderna i moralfilosofi och rättskunskap istället för vad huvudstaden heter i Djibouti så skulle vi förmodligen ha ett bättre samhälle. Man får lära sig grunderna i kemi, men inte grunderna i praktisk eller teoretisk medmänsklighet. Det är minst sagt skrämmande. Människor får såklart tycka vad de vill om vad som helst. Det enda jag önskar är att åsikterna inte ska vara plockade från löpsedlar eller grundade i ologiskt skitsnack.

Kommentarer
Postat av: lilla a

hihi... sluta sura för dina egna högst skamliga geografikunskaper, påsen lille.

djibouti är förresten ett av nederländerna. Läs själv: http://sv.wikipedia.org/wiki/Djibouti

2008-05-05 @ 23:09:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0