Äter du 5kg livsmedelstillsatser per år?

I tidningen "mat och hälsa" som ges ut av livsmedelsverket så håller de fram Campbells Blå band och hur de tagit bort transfetter och smakförstärkare ur sina soppor. Men vad innehåller då sopporna? Säkerligen enbart sådant som du själv skulle göra soppa på. Inte sönderprocessade låtsasingredienser.

Campbells Blå Bands Varma koppens ost och broccolisoppa:
Majsstärkelse, vegetabiliskt fett, vetemjöl, glukossirap, salt, broccoli [3,5 %], ost [3 %], laktos, jästextrakt, vasslepulver (från mjölk), maltodextrin, mjölkprotein, kärnmjölkspulver, buljongarom, yoghurtpulver, morot, blomkål, röd paprika, emulgeringsmedel (E 451 och sojalecitin), palsternacka, lök, gräddpulver, ostarom, rökarom.

I sanning något som livsmedelsverket borde hålla fram som sund mat! Men detta är ju en torrsoppa. Den våta borde ju vara mer "riktig". Där behövs väl inga tillsatta aromer för att kompensera för en i övrigt undermålig soppa?

Klassisk Gulaschsoppa:
Vatten, grönsaker (tomatpuré, lök, röd paprika), kokt nötkött [14 %] (motsvarar 18 % okokt nötkött), potatis, modifierad majsstärkelse, vegetabilisk olja, salt, jästextrakt, socker, arom (innehåller selleri), kryddor (paprika, vitlök, svartpeppar, cayennepeppar, kummin), vasslepulver (från mjölk), färgämne (paprikaextrakt), stabiliseringsmedel (xantangummi), mjölkprotein, emulgeringsmedel (E 451).

Så detta är råvarorna ni ska köpa in när ni ska göra en "klassisk" soppa. Tack livsmedelsverket för att ni visar vägen mot en sundare kosthållning!

Jag litar defenitivt på livsmedelsverkets försäkringar om att ni inte hittat något som tyder på att Kelloggs cornflakes är skadligt för gravida kvinnor. De har säkert inte hittat något. Att det står som grund för er rubrik "Gravida kan äta frukostflingor" är dock idiotiskt på flera plan. Frågan är väl inte gravida kvinnors förmåga att äta flingor, utan om det är skadligt. Sedan så behöver det ju inte betyda att det inte är skadligt bara för att ni inte hittat något. Om ni gjorde som Danmark och lät Kelloggs själva få bevisa att det inte är skadligt så tycker jag att ni borde kunna sova bättre på nätterna.

Så här säger den danska toxikologen/forskningschefen Jens-Jørgen Larsen till poltiken:

»Gravide risikerer fosterskader, og andre – ikke mindst børn – kan få uoprettelig skade på lever, nyrer og nervesystemet, hvis de spiser en portion af de afviste produkter over en længere periode,« siger han til Politiken og fastslår, at der er for mange vitaminer i de berigede Kellogg's-produkter.

Kellogg's er imidlertid ikke overbevist af den grund.

 »Vi betragter ikke sagen som afsluttet. Danmark har de skrappeste regler i EU. Vi må sælge flere af produkterne i Sverige, England og Sydeuropa. Det er besynderligt,« siger nordisk markedsdirektør i Kellogg's, Steen Koch, til Politiken.

Det känns härligt att Kelloggs ändå är förvissade om att de kan kränga sin skit här i alla lägen. Livsmedelsverket här förlitar sig istället på att vi som konsumenter har läst på ordentligt.
Livsmedelsverket i sverige hänvisar till att svenska barn inte äter vitamintabletter isamma utsträckning som danska. Därför är det enligt livsmedelsverket inte skadligt för mer än 10% av de svenska barnen. Så rubriken jag nämnde tidigare borde vara "Gravida och barn bör inte äta Kelloggs produkter om de samtidigt äter kosttillskott".

Här kommer lite mer grejor om farliga grejor i mat och andra saker i vår närmiljö och vikten av att lagstifta mot omoraliska företags skitprodukter:
Forskare i CASCADE om WWF:s rapport om kemikalier i mat
Om kemiska ämnen som orsakar endokrina störningar och vad euparlamentet visste för tio år sedan (ftalater förekommer fortfarande i allt möjligt)
Kemikalieinspektionen förbjöd sex ftalater i mjukgörare i barnartiklar för fyra år sedan
Lite info om livsmedelstillsatser

Jag kan också nämna att ftalater finns i hudkrämer, smink och allt möjligt, och när du smörjer dem på huden så går hela rasket ut i blodet. Sedan föder du kanske androgyna barn, eller i bästa fall pojkar med små snoppar som sitter närmre anus än normalt. S.k. "Feminisering" är en vanlig effekt av hormonstörande kemikalier. Även i ytterst små doser ger de fosterskador om de blandas med andra kemikalier. Mer lagstiftning står för dörren får vi hoppas.

Jag skrev nyss ett brev till livsmedelsverket angående Kelloggs.
Svaret kommer att publiceras här om det kommer något.

Kommentarer
Postat av: sara

hej hej! intressant fråga, men du behöver inte oroa dig, trycker på ekologiska plagg från ett känt grossist företag som är godkännt och används av bla svenska lindex.

2009-04-28 @ 13:00:01
URL: http://ohanacollection.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0