Gerard

Gerard satt i morgonrock framför sin gamla dator. Han stötte till en halvfull ölburk med armbågen och svordomarna rann ur munnen på honom samtidigt som han försökte torka av tangentbordet. Ingenting hade gått som han hoppats. Gerard hade bara velat få tag i den där fina franska låten som är sådär känd. Det Gerard inte visste var att den var gjord av Serge Gainsbourg & Jane Birkin. Han kunde heller inte stava till Je t'aime vilket gjorde det praktiskt taget omöjligt för honom att hitta låten han tänkt sig på nätet. Datorn var ett av de få glädjeämnen han hade kvar men en annons satt redan uppe på blocket där han utan framgång försökt sälja sin glädje för att kunna betala hyran. Det hade gått nästan ett år sedan allt hade rasat för honom. Som nyutexaminerad från polisskolan så hade Gerard sett väldigt ljust på sin framtid. Han hade inte lång därefter fått jobb på en polisstation inom gångavstånd från hans dåvarande frus dåvarande lägenhet. Gerard hade en idé. En idé som borde ha revolutionerat polisarbetet inte bara för honom, utan denna kopernikanska vändning skulle gagna hela världen. I korthet så hade Gerards idé gått ut på att Gud borde vilja lösa alla brott. Gud tycker inte om brott och därför borde poliser försöka lösa brott så att säga i blindo och lita på att Gud leder dem på rätt spår. Många av Gerards kolleger hade förhållit sig skeptiska till Gerards försök att applicera sin teori på sitt arbete och stundtals hade de även uttryckt sig skeptiska till Gerards person. De var i Gerards ögon extremt konservativa och trångsynta. Efter ett osannolikt tragiskt missförstånd så hade Gerard hamnat i fängelse i ett halvår och en oskyldig gatumusikant hade förlorat synen. Detta var resultatet av Gerards experiment. Tiden i fängelse hade förändrat Gerard. Att säga att Gerard kände sig sviken av Gud var en grov underdrift. När han kom ut ur fängelset så hade Gerard varken lägenhet, fru, vänner eller vårdnaden om sina barn. Ett kortvarit jobb som tidningsbud hade försörjt honom fram till idag, men nu verkade allt gå ytterligare utför. Gerard hade efter sina äventyr helt tappat intresset för allt utom flaskan. Ett rep fastknutet i ena halvan av den avbrutna stången till Gerards duschdraperi vittnade om hans oförmåga att finna sig tillfreds i sin nuvarande situation. När Gerard hällt ut det sista av ölen ur sitt tangentbord så däckade han på soffan som stod mitt på golvet i hans ostädade enrumslägenhet. Något konstigt hände denna natt. Gerard kom bara ihåg att han drömt att han badade. Han ställde sig upp och hämtade duschdraperiet från badrumsgolvet och släpade ut det till soffan. Han hämtade nål och tråd och började därefter sy för första gången i sitt liv. Gerard sydde sig en slängkappa.

Fortsättning följer.

Tillfreds

Nu har jag varit gräsänkling i ett par dagar. När Hon försvann så hade jag först mycket tråkigt. Nu har jag dock spenderat mycket tid med en gammal vän, Rödskägg, vilket har varit väldigt givande. Idag gick vi en sväng, simmade någon timme för att sedan avsluta med ett förnämligt bastubad. Det är en speciell känsla att känna sig som en minoritet. Förutom en rödhårig tjej och de som jobbade på badhuset så var vi de ända riktigt ljushyade människorna där. Hissingen är rolig på det viset. Nu sitter jag hemma hos Varanen och dricker kaffe. Kvinnan som Varanen har som sällskap duschar och Varanen är på konstutflykt på en avlägsen ö. Jag har med andra ord lite tid över för er, mina kära läsare. En känsla av ro har sänkt sig över mig och jag känner mig underligt tillfreds. Att simma är något jag tänker göra till en vana.

I natt såg jag filmen Fitzcarraldo av Werner Herzog. Även detta kan starkt rekommenderas.
Bad och Herzog får fem pinnar av fem möjliga.


Angående hästaga

Hästmisshandel har blivit ett allt större problem i dagens samhälle. Ett uppmärksammat fall inom Varanen och Påsens bekantskapskrets har gjort att vi inte längre kan blunda för dessa illdåd som i förlängningen kan utgöra ett hot mot demokratin. Länge trodde man att våld mot hästar var ett desperat uttryck för sociala missförhållanden. Även välbeställda människor slår sina hästar men detta har länge varit något man talat tyst om. Är det inte så att vi alla känner någon som inte vill rätta sig efter gängse moral gällande hästar? Är inte hästar lika mycket värda som dig och mig? Om du inte agerar mot detta har även du hästblod på dina händer. Men det räcker inte att uppmärksamma detta fenomen. Vi måste agera, tillsammans! Om bara ett fåtal vågat säga ifrån när Hitler tog makten i Tyskland 1932, då hade kanske en av mänsklighetens största tragedier kunnat undvikas. Vi tycker det är dags att någon står upp och säger ifrån: DET ÄR INTE OK ATT SLÅ SIN HÄST!


Därför gör vi ett gemensamt inlägg som publiceras på både Påsen och Varanens bloggar. Vi har också startat ett upprop på facebook som i dagsläget har 30 000 medlemmar. På söndag kan även du visa var du står då vi har arrangerat ett fackeltåg i Göteborg. Vi samlas vid Götaplatsen klockan 10:00 för att i samlad trupp marschera ner till Gustav Adolfs torg.


SLUTA SLÅ DIN HÄST! NU!
 
Varanen och Påsen


Veckans macka OCH veckans heiku

Jag fick ett oroande brev som avslöjade en diabolisk hemlighet om en vän som jag och brevskrivaren har gemensam. Först vägrade jag tro att något så grisigt skulle kunna vara sant, men nu har jag fått bekräftande uppgifter från annat håll och mitt tvivel har bytts mot förakt. En dikt får förklara det inträffade.

Jag finner knappt ord
Men nu är det uppdagat
Smulan slår sin häst

Ett förslag på veckans mack-recept har inkommit. Förslaget kom tråkigt nog från en djurplågare, så jag har valt ett annat. Ett vegetariskt recept. Med lite hantverkskunnande så ska följande macka inte vara omöjlig att tillverka.

Du behöver:
Grovt bröd
Valnötter
Senap
Honung
Leverpastej

Bred leverpastej på det grova brödet. Bred senap på leverpastejen. Lägg så mycket krossade valnötter på senapen som du får plats med. Jag brukar lägga skallösa valnötter i en handduk som jag sedan viker och slår på med en kastrull. Om du har en nötkvarn, använd inte den. Nötterna ska vara i grövre bitar, inte malda. Ringla honung över nötterna och kör in mackan i ugnen på 175 grader tills honungen smält över nötterna. Servera med ett stort glas gin.

Genusidioti

När vi pratade om uppsattsdelen av vår kurs i skolan så hände något väldigt roligt. Vi är indelade i två grupper och det visade sig att någon i min grupp klagat på att vi haft mest manliga lärare. De som satte ihop kursen hade inte tänkt på att lärarna inte var spridda mellan grupperna efter kön. Den andra gruppen har alltså haft flest kvinnliga lärare. Vem bestämmer sig för att klaga på en sådan sak? Vad är det för skillnad mellan manliga och kvinnliga lärare? Vilken sort är i så fall bäst?

Är det bara jag som tycker att feminister skjuter sig själva i fötterna när de måste häva ur sig könsrelaterad kritik konstant? Jag har aldrig funderat över om jag har flest manliga eller kvinnliga föreläsare. Det vore tråkigt om skolan bara anställde män eller kvinnor men så är ju inte fallet. De var bara fler av den ena sorten i en grupp. Det kan omöjligt spela någon roll. Jag hånskrattade såklart högt i hörsalen när det berättades om detta för vår klass. Det var omöjligt att låta bli. Varför skulle jag låta bli?

Människor som säger så pantade saker borde inte få läsa på universitet utan att gå en kurs i genusvetenskap och lära sig att kvinnliga och manliga lärare generellt är lika bra. Sedan borde man sätta dem i skamstock utanför biblioteket så att alla kan spotta på dem när de går förbi. Om genusvetenskap och feminism någonsin ska komma att tas på allvar så måste dessa röthuvuden kväsas. Jag vet inte om det räcker men det är en god start.

Inget plektrum

Ni, alla trogna fans, får ursäkta mig. Mitt liv har varit lite tungrott det senaste. Jag ska in och operera tummen nu för att den gick sönder när jag lärde mig spela "Jumpin Jack flash" på ukulele och jag ska skriva nio sidor hemtenta till måndag. Det ser inte ljust ut med andra ord. En nära vän sa en gång: "Kan du bara spela Jumpin Jack flash på ukulele så kan du skita i allt annat." Jag tog honom på orden. Nu ska jag försöka samla resterna av mitt liv och bygga en båt av det. En som håller för storm.


RSS 2.0