Nästa veckas guide: Poppa micropopcorn i brödrosten

Ni som har följt bloggen sedan starten vet att min stolgång är känslig för fluktuationer i vädret och ekonomin. Något är i görningen. Antingen så ska ni nu köpa aktier eller ta ner sommarkläderna från vinden.


Kreosot

Lång dag. Som följer:

Skadad syster
Bucklad ny bil
Hämta skadad syster
Resa till Thn
Katten dödkörd
Begrava katten
Nästa bil trasig
Köra vatten till bilen
Nu sova


Svar!

Livsmedelsverket har svarat på mitt mejl om flingor! Här följer svaret:Tack för din fråga. Jag blir osäker på sista meningen i ditt mejl. Menar du att dina barn har fått fosterskador eller att du är rädd för att de ska få det? Om det är så att dina barn har fått fosterskador måste det utredas så att man får veta orsaken till det. Jag har svårt att tro att det skulle bero på berikningen, däremot skulle kosttillskott kunna orsaka fosterskador, i synnerhet om man tar flera olika tillskott samtidigt. Därför varnar vi gravida för detta i våra råd till gravida. Se http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=12551&epslanguage=SV och fördjupningstexterna i högerkolumnen.

I de svenska näringsrekommendationerna anges halter för högsta regelbundna intag av några vitaminer och mineraler. Du hittar dessa uppgifter på följande länk: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=13953&epslanguage=SV. Dessa uppgifter gäller vuxna. För barn har man inte fastställt halter för högsta intag av alla dessa näringsämnen, men eftersom de i allmänhet har en lägre kroppsvikt tål de också lägre halter av vitaminer och mineraler. På följande länk kan du läsa om de gemensamma europeiska reglerna för berikning: http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=8629&epslanguage=SV. Där finns även en länk till själva lagstiftningen.

Inom EU arbetar man också med att ta fram högsta halter för den frivilliga berikningen och för kosttillskott, så att man inte ska riskera att komma upp i ett för högt intag. Men i dagsläget finns dessvärre inga sådana maxhalter.Det jag menade var förstås att jag var orolig för att jag har fått fosterskador. Så, då vet man: de vet inte om det är farligt att ge sina barn berikade frukostflingor (för det är inte fastställt) men man ska inte ge sina barn eller sin gravida fru kosttillskott. Tack för det, livsmedelsverket.

050509 - fyra år sedan 050505Efter att ha kollat på blocket efter bil så har jag fått upp ögonen för något annat. En Volvo P1800 kostar i runda slängar hundra papp. Istället kan jag köpa två veteranmopeder för under tolv. Restiden till stugan och jobbet kommer att bli lite längre och om det regnar så blir man blöt, allt annat är enbart fördelar. Exempelvis så kommer jag att kunna ha kvar min moppemusch utan att det ser konstigt ut. Nu ska jag börja leta efter en sådan hjälm som Rocketeer har. Mopeden ovan vore en dröm, men den är lite väl fin.

Bra TV: inte från vårt årtiondeAv någon anledning så har jag suttit mycket framför tv4 science fiction det senaste. De visar nämligen två väldigt sevärda serier: Dr Who och Space:1999 eller Månbas Alpha som den verkar kallas här. Som ni kan se på bilderna ovan så är ingen av serierna färska. Som vanligt så består den övriga tv-tablån av samma hjärndöda tittar-jakt som sänts sedan Robert Aschberg programledde Diskutabelt. Jag läste även att Skärgårdsdoktorn ska bli film. Äntigen. I väntan på det så kan ni ju kolla på Skärgårds-sketchen med Grotesco-gänget. "Det händer ju ingenting, här i Skärgården". En klassisk lina är också: "Jag går ut och leker lite i Skärgården".

I Lördags var det Svensexa. Idag har jag inte så mycket huvudvärk men kroppen är fortfarande inte sig lik. Träningsvärk och krosskador, jag kan knappt skilja plågorna från varandra. Om ni får chansen att köra motorcykel på gokartbana, överväg seriöst att köpa egna, riktigt bra skydd för hela kroppen. Låt i alla fall bli att dricka öl innan.

RSS 2.0